7
Kijk eens linksboven op dit boodschappenlijstje: 'cijfercode' staat er. Van een puzzelaar? Door te puzzelen houd je je geest scherp, zeggen ze. Het is natuurlijk ook een gezellig tijdverdrijf. Na het eten (stamppot of zuurkoolschotel), bij een kaasje, hapje, toastje of gewoon bij de koffie. Weinig afleiding in huis, alleen het geluid van het tikken van de klok. Als het uur slaat, ben je verbaasd d ... lees verder

10
Recensent Mac van Dinther eet in Utrecht bij Oproer, een prijswinnend veganistisch restaurant. Diep in ons hart willen we allemaal veganist worden, zei Tobias Leenaert, schrijver van How to create a vegan world, onlangs in deze krant. Want wie wil er nou medeverantwoordelijk zijn voor het massaal afslachten van dieren, toch onze medeschepselen op deze aarde? Je kunt zeggen wat je wilt: er zit wat ... lees verder

16
De Japanse maaltijdsoep ramen heeft in het land van herkomst haast cultstatus bereikt. Goed nieuws: hij is onderweg naar de rest van de wereld. Het geheim van elk Japans noedelrestaurant staat meestal te broeien in een hoekje van de keuken. Ook in het Rotterdamse restaurant van Siang Hsia. In een kolossale pan bubbelt honderd liter bouillon, een van de twee basisingrediënten van de maaltijdsoep ra ... lees verder

20
Hongaarse wijnen komt u niet tegen in de supermarkt. Ze zijn ook wat duurder, maar noem het gerust ouderwetse kwaliteit. Hárslevelü, kékfrankos, szekszardi bovidek, csutorásbor; het lijken wel tovernaarsbezweringen. Het Hongaars is voor Nederlandstaligen een moeilijke taal - het hoort niet bij de familie waarvan nagenoeg alle Europese talen deel van uitmaken - en ik heb al moeite de termen te leze ... lees verder

7
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: troostrijke gehaktbal met bockbier. Pas was het tijd voor een nieuwe braadpan. Ik had de bodem uit mijn oude gekookt. Nu weet ik dat er wordt gezegd dat ze een leven lang meegaan, maar ik kook zo intensief veel in mijn kasserollen dat na twintig jaar het emaille van de bodem sprong. Verdrietig, ... lees verder

17
Onno Kleyn drinkt een wijn uit Latium, bij Rome, een gebied zonder grote reputatie. Dit is dus een verrassing. Kom, we gaan naar Rome. Even een laatste herfstweekend op een terras zitten, witte wijn drinken en melancholiek doen. Die witte wijn zou best uit Torre in Pietra kunnen komen. Kijk tijdens de landing op Fiumicino even uit het vliegtuigraampje en je ziet het wijngoed liggen, daar tussen Ro ... lees verder

6
Chef-kok van Rijks Joris Bijdendijk (33) eet een harinkje bij Frans (74) op de Albert Cuyp. Het is een dubbel plaatje, de jonge sterrenchef en de oude haringman. Ergens zijn ze hetzelfde: twee vakidioten, beiden sinds hun tienertijd aan het werk - Frans al zestig jaar, Joris pas een fractie daarvan - maar tijd is niks als je die vult met wat je het liefst doet, vinden ze. En ze vinden ook hetzelfd ... lees verder

18
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: waarom moet je 's ochtends na de koffie poepen? Er zijn maar weinig mensen die het 's nachts doen. De meesten van ons doen het overdag, na de maaltijd bijvoorbeeld, of 's morgens na de koffie: poepen. Het afleveren van de Grote Boodschap is, als je gezond bent tenminste, een regelmatig ritueel. Des te opmerkelijker ... lees verder